ONZE BLOG

Waarom in het wit trouwen ? Wat zijn de alternatieven voor de traditionele, witte trouwjurk?

Geen onderdeel van een categorie
– 5 augustus 2023
robes de mariée blanche et autre couleurs

De witte jurk is doorheen de jaren en de geschiedenis geëvolueerd. Het weerspiegelt de overgang van de status van alleenstaande vrouw naar die van echtgenote.

De traditie van de witte jurk

Wit staat voor zuiverheid, maagdelijkheid en elegantie. Daarom draagt de aanstaande bruid wit op haar trouwdag. De witte jurk is daarom al eeuwenlang een ingeburgerd symbool.

In het oude Egypte droegen vrouwen wit linnen. In Griekenland droeg de bruid een licht wit laken en in Rome was de bruid gekleed in een witte jurk.

Deze traditie begon te verdwijnen in de Middeleeuwen toen de bruid haar mooiste jurk koos om haar bruiloft te vieren. In tegenstelling tot andere gewoontes, was de jurk niet wit maar kon bijvoorbeeld ook rood of zwart zijn. Deze kleuren werden al snel referentiekleuren waar kleermakers veel gemakkelijker mee konden werken. Het belangrijkste was dat de toekomstige bruid er op haar trouwdag elegant en mooi uitzag.

De grote comeback van de witte jurk

In 1840 trouwde koningin Victoria van Groot-Brittannië met Albert van Saksen-Coburg-Ghota. Op haar bruiloft droeg ze een witte satijnen jurk, een symbool van haar zuiverheid. De mode volgde het koninklijke voorbeeld.

Onder invloed van de katholieke kerk, maakte de witte jurk een comeback in de 19e eeuw, gemodelleerd naar de jurk die communicanten droegen. De witte jurk bewees de maagdelijkheid en zuiverheid van de aanstaande bruid tegenover de kerk. De bruid had geen andere keuze dan wit te dragen.

In 2023 vind je in een bruidsjurkenwinkel alle mogelijke kleuren: wit, lavendel, zwart, rood, champagne en vele andere kleuren. Hoewel wit nog steeds populair is, is het niet meer zo gewild als vroeger. Bruiden geven de voorkeur aan originaliteit boven traditie.

Bruidsjurken over de hele wereld

In Azië draagt de bruid een rode jurk. Rood staat symbool voor geluk en vreugde. Wit daarentegen is de kleur van rouw. Japan is het enige land dat een uitzondering maakt op deze traditie: Japanse vrouwen dragen witte kimono’s op hun trouwdag.

In Spanje, meer precies in Andalusië, blijft de traditie bestaan. De aanstaande bruid draagt een zwarte zijden jurk die geïnspireerd is op de beroemde flamencojurk. In de rest van Spanje dragen jonge vrouwen een witte jurk voor hun grote dag.

In de Caraïben draagt de bruid een kleurrijke traditionele Creoolse jurk gemaakt van madras, een rode, gele en oranje geruite stof.

Hoewel bruiden vandaag de dag de kleur van hun jurk kunnen kiezen, domineert de witte jurk de andere kleuren en blijft deze de aanstaande bruiden nauw aan het hart liggen. De witte jurk staat dus altijd in de schijnwerpers. Tijdens haute coutureshows blijft de witte trouwjurk zelfs het meesterwerk van de ontwerper, waarmee de show vorstelijk wordt afgesloten.

Alternatieven voor trouwjurken:

Kun je je de mooiste dag van je leven niet voorstellen in een prinsessenjurk? Geen paniek, je hebt keuze te over. Ontdek hier 5 alternatieven voor de trouwjurk zodat je er op je best zult uitzien op je trouwdag.

  • Het maatpak: Ja hoor dames, mannen zijn niet meer de enigen die een smoking dragen. Ook jij kan een broek dragen op je trouwdag.
  • De jumpsuit: De jumpsuit is een mooi alternatief voor de trouwjurk. Deze outfit is praktisch, eenvoudig en elegant.
  • Rok en top: Wil je glamoureus en origineel zijn zonder een trouwjurk te dragen? Dan is een rok met top de ideale outfit.
  • De cape: Wil je een lange sleep zonder een trouwjurk te dragen? Geen zorgen, met deze cape zie je er vorstelijk en majestueus uit.

Je hebt nu het beste advies om de mooiste outfit te kiezen. Nu is het aan jou om de passing van je trouwoutfit vast te leggen.